Fiber optik kablolar özel kutularda sonlandırılmak zorundadır. Bu kutular genellikle duvar tipi ve rack tipi kutulardır. Fiber optik kablolar genellikle yalnız başına kullanılmazlar. Kullanılan kablolar kabinetlere veya sonlandırma kutularına kadar getirilir. Aktif cihazlara fiber patch kablolar ile erişirler. Fiber optik kablo ve patch kabloyu birleştirmek için arada coupler veya adaptör adı verilen iki tarafı dişi soketler kullanılır.

Fiber Optik Sistemlerin Avantajları;

Fiber optik kablo diğer kablolara kıyasla daha fazla bilgi taşıyabilir. Bu teknolojinin hızı ve bant genişliği daha fazladır. Sinyal kaybı daha düşük olduğundan daha yüksek hızlarda ve çok daha uzun mesafelerde veri aktarımı yapılabilir. Bu mesafe repeater kullanılmadan 2km’ye kadar çıkabilir. Yerel alan ağlarında fiber optik kablo 10/100/155/1000 Mbps taşımak amacı ile kullanılmaktadır. Elektromanyetik alanlardan etkilenmez, parazit oluşmaz. Çünkü fiber kablodan elektrik değil ışık aktarılır. Fiber kablolar enerji yaymazlar, dolayısıyla diğer iletim sistemleriyle girişime yol açmaları mümkün değildir. Fiber kablolar aşındırıcı sıvı ve gazlardan daha az etkilenirler. Fiber optik kablolar fiziksel bir kuvvet uygulanmadıkça ömür boyu garantilidir, sağlam izolasyona sahiptir.

Fiber optik kablolar +110°C’den -40°C’ye, yer altı, su altı, beton içi, nemli mekanlar gibi zor şartlara dayanıklıdır. Metalik kablolarda, iletkenler arasında kapasitans ve iletkenler boyunca indüktans meydana gelir. Bu özellikler metalik kabloların, bant genişliklerini sınırlayan alçak geçiren filtreler gibi hareket etmelerine neden olur. Fiberler, metalik kablolardan daha küçük ve çok daha hafiftir. Ham maddesi sınırsızdır. (Toprak) Fiber kablolar daha az saklama alanı gerektirir ve daha ucuza nakledilebilir. Fiber sistemlerin metalik malzemede daha uzun süre dayanacağı varsayılır. Nedeni, fiber kabloların çevre koşullarındaki değişikliklere daha dayanıklı olduğu kabul edilir.
TOP
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?